Yerli turistler geçen yıl seyahate 419,3 milyar lira harcadı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yurt İçi Turizm Verilerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024’ün dördüncü çeyreğine ilişkin yurt içi turizm verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde, yurt içinde ikamet eden 9 milyon 528 bin kişi seyahate çıktı. Bu seyahatlerin bir ve daha fazla geceleme kaydıyla toplam seyahat sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 0,4 azalarak 11 milyon 467 bin olarak gerçekleşti. Seyahate çıkanlar bu dönemde toplamda 76 milyon 576 bin geceleme gerçekleştirdi ve ortalama geceleme sayısı 6,7 gece oldu.

2024 yılı genelinde ise toplam seyahat sayısı bir önceki yıla göre yüzde 8,7 artarak 66 milyon 836 bine ulaştı. Bu dönemde seyahate çıkanların gerçekleştirdikleri toplam geceleme sayısı yüzde 2,3 artarak 484 milyon 141 bin oldu. Ortalama geceleme sayısı ise 7,2 gece olarak kaydedildi.

Seyahat Edenlerin 66 Milyar Lira Harcadığı Belirlendi

Yurt içinde seyahat edenlerin 2024’ün dördüncü çeyreğinde yaptıkları seyahat harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 44,4 artarak 66 milyar 40 milyon 991 bin liraya yükseldi. Bu harcamaların büyük bir kısmı, yüzde 93’ünü kişisel harcamalar oluştururken, yüzde 7’si paket tur harcamalarından geldi. Seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 5 bin 759 lira oldu.

Yıllık bazda, yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam harcamalar yüzde 82,5 artarak 419 milyar 300 milyon 959 bin lira olarak kaydedildi. Bu harcamaların yüzde 88,1’i kişisel harcamalar tarafından gerçekleştirilirken, yüzde 11,9’u paket tur harcamalarından oluştu. Seyahat başına ortalama harcama ise 6 bin 274 lira oldu.

Çeyreklik harcama türlerinin analizinde, yeme ve içme harcamalarının yüzde 33,8 ile en büyük paya sahip olduğu görüldü. Ulaştırma harcamaları yüzde 27,7 ve konaklama harcamaları yüzde 12,1 pay aldı. Yeme ve içme harcamalarında yüzde 61,4, ulaştırma harcamalarında yüzde 33,6 ve konaklama harcamalarında yüzde 50,3 artış yaşandığı görüldü.

En Fazla Seyahat Yakınları Ziyaret Amacıyla Gerçekleştirildi

Dönemsel analizde, yakınları ziyaret amacıyla yapılan seyahatler yüzde 63,1’lik payla en yüksek orana sahipken, gezi, eğlence ve tatil amaçlı seyahatler yüzde 25,6 ile ikinci sırada yer aldı. Seyahat amaçları yıllık bazda incelendiğinde ise yakınları ziyaret yüzde 57,2’lik oranla ilk sırayı korurken, bunu yüzde 35,3 ile gezi, eğlence ve tatil amaçlı seyahatler ve yüzde 3,7 ile sağlık amaçlı seyahatler izledi.

Çeyreklik verilere göre, seyahat edenlerin daha çok arkadaş veya akraba evlerinde konakladığı görüldü. Yıllık bazda ise en fazla geceleme arkadaş veya akraba evlerinde gerçekleşirken, kendi evlerinde konaklayanların sayısı da dikkate değerdi.

Related Posts

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Bayram ikramiyesi 2025: Emeklilere ödeme tarihi belli oldu mu? İşte beklenen ödeme takvimi

2025 Kurban Bayramı emekli ikramiyesi için geri sayım başladı. Bu yıl 4 bin TL’ye yükseltilen bayram ikramiyesi, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri başta olmak üzere birçok hak sahibinin hesabına yatırılacak. Ödemelerin 26 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında yapılması bekleniyor. İşte tüm detaylar…