Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Mücahit Alptekin’den Fenilketonüri (PKU) Uyarısı

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İsmail Mücahit Alptekin, fenilketonüri (PKU) hastalarına Kurban Bayramı’nda hayvansal proteinlerden ve hazır besinlerden uzak durmalarını önerdi. Ayrıca ailelere PKU’lu çocuklarını yakından takip etmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

PKU’nun dünya genelinde en sık Türkiye’de görüldüğüne dikkat çeken Alptekin, bu konuda farkındalığın artırılması gerektiğini belirtti. Metabolizma kliniklerinde bu hastalığın tanı, tedavi ve izlem işlemlerinin yapıldığını aktaran Alptekin, “PKU, metabolizma hastalıklarının en önemlilerinden biri olup, genellikle doğuştan gelen metabolik hastalıklar arasında yer alır. Ülkemizde PKU prevalansı ortalama 5 binde bir olup, her yıl 300 ila 400 hastanın bu duruma maruz kaldığını gözlemlemekteyiz. Bu durumun temel nedeni genellikle akraba evlilikleridir.” şeklinde konuştu.

PKU’lu hastaların protein alımına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Alptekin, doktor ve diyetisyenlerce sıkı bir şekilde takip edilmeleri gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, fenilalanin adlı bir amino asidin vücuda alınan proteinlerden biri olduğunu belirten Alptekin, şunları ekledi: “Sağlıklı bireylerde, fenilalanin vücuda alındıktan sonra bir enzim aracılığıyla tirosin amino asidine dönüşür. Ancak bu hastalık grubunda enzim eksikliği nedeniyle bu dönüşüm gerçekleşmez ve fenil ketonlara dönüşerek vücutta birikir. Bu durum özellikle nörolojik hasarlara ve beyin sağlığına olumsuz etkiler yapabilir.”

PKU hastalığının net bir tedavisinin olmadığını belirten Alptekin, bu hastalıkta erken teşhisin hayati önem taşıdığını ifade etti. Alptekin, devletin PKU’lu hastalara destek verdiğini ve ailelere fenilalanin içermeyen mamaların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli miktarda ücretsiz olarak temin edildiğini açıkladı.

Diyetisyenlerin, PKU tanısı almış çocuklara kırmızı et yerine sebze köftesi gibi alternatif ürünler önerdiğini belirten Alptekin, bu hastaların daha çok bitkisel içerikli besinleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, Kurban Bayramı sürecinde et tüketiminin artacağını belirten Alptekin, ailelerin özellikle küçük yaş grubundaki çocukları yakından takip etmeleri ve dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Stresle başa çıkmanın yolu: Stresin kaynağını tespit etmek

Psikiyatri Uzmanı Dr. Kübra Orman, stresin hem fiziksel hem ruhsal sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirterek, farkındalık, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve gerekirse profesyonel destekle stresin yönetilebileceğini vurguladı.

Çocuğunuz disleksi olabilir

Çocuğunuz ayakkabı bağlarken, merdiven çıkarken veya düğme iliklerken zorlanıyor mu? Yaşıtlarıyla aynı zekâ seviyesine sahipken, bazı harf, hece veya kelimeyi okurken sorun mu yaşıyor? O zaman çocuğunuz disleksi olabilir. Erken davranmak hayati önemde.

Süper gıda nohutun gücü!

Diyetisyen Emine Uluçay, sporcular için güçlü bir besin kaynağı olan nohutun protein, lif, vitamin ve mineral bakımından zengin içeriğiyle kas onarımına, enerji üretimine ve bağışıklık sistemine katkı sağladığını belirtti.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.