Prof. Dr. Mehmet Görmez: Dünya Gazzeli çocuklar karşısında anlam ve ahlak krizi yaşıyor

“`html

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, İslâm Düşünce Enstitüsü ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen VI. Ahlâk Şûrası, Gaziantep’te başladı. Program, Kur’an tilaveti ile açıldı ve ardından Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Türkay Dereli ile Mütevelli Heyet Başkanı Haluk Kalyoncu’nun selamlama konuşmalarıyla devam etti.

Dünya, Gazze’de yaşananlara sessiz kalıyor: Temel sebep, karşı koyma yokluğu

Programda yer alan Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, konuşmasında Aliya İzzetbegoviç’ten alıntılarla düşüncelerini paylaştı.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan

Arıcan, “Eğer imkanım olsaydı, Doğu’daki tüm okullara eleştirel okuma dersini eklerdim.” şeklinde konuşarak eğitim süreçlerindeki eksikliklere dikkat çekti.

“Eğitim sistemlerimizi ahlaka uygun bir yapıya kavuşturamadık. Vahyin merkezinde eleştirel düşüncenin yeniden inşası ve hikmet temelli bir felsefe geliştirilmelidir. Bugün Gazze’de yaşananlara dünya sessiz kalıyorsa, bunun temel nedeni mümkün olan tüm karşı koyuşları gerçekleştiremeyişimizdir.” dedi.

Bu yılki şura, 11 Ağustos 2024 tarihinde 77 yaşında vefat eden ünlü Türk yazar, eleştirmen ve çevirmen Mehmet Doğan anısına düzenlenmektedir.

İnsanlığın anlam krizi, Gazze’deki anneler ve çocuklar üzerinden görünür hale geldi

Açılış konuşmasında İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Çağın meydan okumaları bağlamında ahlak ve din teması üzerinde üç önemli konuyu irdeleyeceğiz.” dedi.

Görmez, konuşmasında şunları vurguladı: “Biz insanlar genelde suçlarımızı zamana yükleme konusunda ustayız. Aslında çağ bize meydan okumuyor; biz kendi kendimize meydan okuyoruz. Ancak bunu zamana ve çağa yüklüyoruz. Bugünün en kritik sorunu, ahlak krizidir. Gazze’deki anneler ve çocuklar, tüm insanlığa bu krizin bağlamında haykırıyor.”

Davranışlarımızı sadece belirli kurallar çerçevesinde tanımlamak, onları gerçek anlamıyla ele alabilmemizi engeller.

Ahlak, bizim varoluşsal bir meselemizdir.

Din ile ahlakın ilişkisi nedir?

“İkinci tebliğ, din ile ahlakın ilişkisini sorguluyor. Din, ahlaka mı tabi olmalı, yoksa ahlak mı dine tabi olmalı? Bir kişi yaratıcısına şükretmeden ahlaklı olabilir mi? Dindarlık, aynı zamanda ahlaklı olmayı da kapsar. Din ahlaktır, ahlak dindir. Dinsiz ahlak, ahlakasız bir din olamaz.” ifadelerini kullandı.

Bilgi, bilim ve ahlak ilişkisi

Modern çağda bilginin amacı değişti. Bilgi, artık güç aracı olarak değerlendiriliyor ve bilimler bu anlayışı benimseyip bunu güç olarak inşa etti.

Bu noktada, bilgiyi doğayı sömüren bir araç haline dönüştürdük. Doğayı, suyu ve çevreyi olumsuz etkiledik.

Bu anlayış, Durkheim ile sosyal bilimlere geçti ve savaş ve sömürü aracı olarak toplumsal yapıya nüfuz etti. Sonraki şura mutlaka Yapay Zeka ve Ahlakın Geleceği başlığı altında gerçekleştirilmelidir.”

Fatma Şahin’den ahlak çağrısı: Şehrimizi merhamet ve ahlakla besleyeceğiz

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, konuşmasında “1400 yıl önce Efendimiz ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim’ dedi. Peki, bugün insanlığın hali ne? Çağın zorluklarıyla yüzleşirken merhametten uzak kalmadık, gelen 500 bin misafire kapılarımızı açtık,” dedi.

Sahabe ruhunu unuttuk: Şehrimizi merhamet ve ahlak ile büyüteceğiz.

Şahin, “Tohum ekmek zorundayız. ‘Tohum ekme bu yılmaz; toprak utansın. Hedefe ulaşmayan mızrak utansın.’ diyerek daima tohum ekmeye ve etrafa ışık saçmaya devam edeceğiz,” şeklinde konuştu.

“Cinsel sapkınlık olarak tanımlayalım, LGBT olarak değil”

Şura’nın açılış panelinde konuşan Uzm. Psi. Prof. Dr. Mustafa Merter, dijitalleşmenin ahlak krizini derinleştirdiğini ifade etti. Merter, “1970-80’lerde ABD’deki gayrimeşru çocuk sayısı arttı. Otoritenin kaybolması nesilleri etkileyerek toplumu zayıflattı,” dedi.

Erkeklerin durumu ne?

“Erkekler, giderek daha arka planda kalıyor. Bu durum depresyon ve bağımlılık gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Richard V. Reeves’ın ‘Adamlar ve Oğullar’ adlı kitabında bu konular detaylı bir şekilde ele alınıyor,” diye ekledi.

Prof. Dr. Mustafa Merter, açılış panelinde önemli açıklamalarda bulundu

Rahmani bir yapay zeka mümkün mü?

“14 yaşındaki bir kız ‘Ben erkek olmak istiyorum’ dediğinde, ‘Bu senin en doğal hakkındır’ denilmesi, algının nerelere gittiğini gösteriyor. Yaratıcı bir yapay zekanın mümkün olup olmadığını sorgulamak gerekiyor,” dedi ve bu durumu Abgaıl Shrer’in ‘Geri Dönüşü Olmayan Hasar’ kitabı üzerinden analiz etti.

“`

Related Posts

Jennifer Lopez, Antalya’da sahne alacak: Bilet fiyatları belli oldu!

Jennifer Lopez, Antalya’da sahne alacak: Bilet fiyatları belli oldu!

LGS ne zaman 2025, sınav giriş belgesi yayımlandı mı? Geri sayım başladı! LGS’ye kaç gün kaldı?

LGS sınavı 2025 geri sayım başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Haziran ayında gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınavın başvuru işlemleri “e-Okul” üzerinden tamamlandı. LGS 2025 birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak 75 dakika süre verilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecekLGS sınav giriş belgesi yayımlandı mı, LGS ne zaman 2025? LGS’ye kaç gün kaldı? İşte, LGS sınav tarihi 2025

Gökhan Kırdar’dan DJ Mahmut Orhan’a dava: Vicdanım izin vermiyordu

Gökhan Kırdar’dan DJ Mahmut Orhan’a dava: Vicdanım izin vermiyordu

MEB AGS BAŞVURU EKRANI 2025 || Akademi Giriş Sınavı başvurusu ne zamana kadar, nereden yapılır? MEB AGS sınav ücreti ne kadar, kimler sınava girebilir? ÖSYM kılavuzu yayınlandı!

MEB AGS başvuru kılavuzu yayınlandı ve ÖSYM başvuru ekranı erişime açıldı. Akademi Giriş Sınavı başvuruları, ÖSYM kılavuzu ve takvimi doğrultusunda gerçekleştirilecek. Millî Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS), Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere iki oturumda düzenlenecek. Sınava, ilgili mevzuat kapsamında Millî Eğitim Akademisine giriş için 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nda belirtilen koşullara sahip olan adaylar başvuru işlemlerini gerçekleştirebilecek. ÖSYM AGS başvuru kılavuzunda sınav ücreti ve başvuru bilgileri de yer aldı. Peki Akademi Giriş Sınavı başvurusu nasıl, nereden yapılır? MEB AGS sınav ücreti ne kadar? İşte MEB AGS başvuru ekranı ve ÖSYM kılavuzu…

Ulusal Staj Programı ne zaman açıklanacak? 2025 Ulusal Staj Programı (UPS) sonuçları açıklandı mı?

2025 Ulusal Staj Programı ne zaman açıklanacak, sorusu Mayıs ayının gelmesiyle beraber adayların yoğunlaştığı konulardan oldu. Bu seneki başvuruları 23 Aralık 2024- 10 Mart 2025 tarihlerinde gerçekleşen UPS yani Ulusal Staj Programı değerlemeler sonucunda adayların mesleki/akademik, sanatsal/sosyal ve sportif yeterlilik puanları belirlenmekte ve adaylar kimlik bilgileri gizlenerek stajyer havuzuna aktarılıyor. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, belge ve kontrol değerlendirme aşamalarının devam ettiği bildirildi. Peki, Ulusal Staj Programı sonuçları açıklandı mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Aşure Günü ne zaman başlayacak, kaç gün sürecek? 2025 Diyanet takvimi ve Muharrem Ayı bilgileri

Şevval ayının sonuna yaklaşılması ve peş peşe gelen İslam inancındaki 3 haram ay yani Zilkade, Zilhicce ve Muharrem ayından oluşan yaklaşık 90 günlük süre öncesi geri sayımda sona yaklaşıldı. Bu ayların başlangıç tarihleri ile birlikte aynı zamanda yeni Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayı başlangıcı özellikle araştırılıyor. Bununla birlikte bu ayın 10. günü olan Aşure Günü tarihi de sorgulanıyor. Peki, Aşure Günü ne zaman? 2025 yılı Muharrem Ayı ne zaman başlayacak? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…