Otomotiv devi BYD o ülkeden vazgeçti! Yerine Türkiye’yi tercih etti

Çin menşeli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye’deki üretim planlarını hızlandırmaya hazırlanıyor. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 1 milyar dolarlık yatırımla kurulan fabrikada üretimin planlanandan önce başlaması gündemde. Reuters’ın haberine göre, Macaristan’daki tesisin düşük kapasitede faaliyete geçmesi sebebiyle firma, Türkiye’deki üretimi hızlandırmaya karar verdi.

BYD’nin Macaristan’ın Szeged kentinde inşa ettiği 4,64 milyar dolarlık fabrikada seri üretim 2026 yılında başlaması bekleniyor. Fakat kaynaklar, fabrikanın ilk yıl sadece on bin adet araç üreteceğini belirtiyor. Bu rakam, hedeflenen 150 binlik kapasitenin oldukça altında kalacak. Şirketin üretimi 2027’de artırması bekleniyor ancak tam kapasiteye ulaşması birkaç yılı alacak.


TÜRKİYE’DE ÜRETİM ÖNE GEÇİYOR

Bununla birlikte, Türkiye’deki Manisa tesisinde üretimin daha hızlı ilerlemesi bekleniyor. Normal koşullarda 2026 sonunda faaliyete geçmesi planlanan fabrikanın yıllık kapasitesi 150 bin araç olacak. Ancak kaynaklara göre, 2027’den itibaren bu hedefin aşılması planlanıyor ve 2028’de üretim daha da artacak. Türkiye’deki düşük iş gücü maliyetleri ve gümrüksüz ihracat avantajı, BYD’nin üretim rotasını bu yönde değiştirmesine neden oldu. Bu durum, Avrupa Birliği’nin elektrikli araç üretimini kendi sınırları içinde tutma ve istihdam yaratma hedeflerine zarar verebilir. Çinli üreticilerin, AB yerine daha avantajlı maliyetlere sahip Türkiye gibi pazarlara yönlenmesi, bölgedeki üretim dengelerini etkileyebilir.

MANİSA’DA ÜRETİLECEK MODİLLER BELLİ OLDU

BYD’nin Türkiye’de üreteceği modeller arasında tamamen elektrikli Seal U SUV, Sealion 5 (tam elektrikli ya da plug-in hibrit olabilir) ve plug-in hibrit modeller Seal U Dmi ile Seal 06 Dm-i bulunuyor.

Türkiye, Çinli otomotiv devlerinin Avrupa pazarına açılmak için tercih ettiği önemli bir üretim merkezi haline gelirken, BYD’nin bu adımı bölge ekonomisi ve otomotiv sektörü açısından büyük bir dikkatle takip ediliyor.

Related Posts

Piyasalarda sessizlik öncesi fırtına!

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın ilk işlem gününü önceki kapanış seviyesine yakın, yatay bir seyirle 10.616,09 puandan tamamladı. Güne 10.637,42 puanla başlayan endeks, gün içinde en düşük 10.593,44 ve en yüksek 10.680,16 puanı gördü …

42 yıllık geçmişi olan hastane iflasın eşiğinde

İstanbul’da 1983’ten bu yana hizmet veren özel Çevre Hastanesi, artan mali baskılar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. 3 AYLIK GEÇİCİ MÜHLET VERİLDİ İşte Gündem’in haberine göre, plastik cerrahiden tüp bebek tedavisine kadar geniş bir …

İthalat arttı denge bozuldu: Filistin’de ticaret açığı büyüyor

Filistin ekonomisi 2025 yılının mayıs ayında dikkat çekici bir dış ticaret açığıyla karşı karşıya kaldı. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu tarafından açıklanan resmi verilere göre, ülkenin ticaret açığı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,7 …

Tekstil sektöründe alarm: 6 ayda 300 şirket konkordato ilan etti

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, yılın ilk yarısında 300’e yakın tekstil ve hazır giyim firmasının konkordato ilan ettiğini belirterek, bu sürecin tedarik zincirinde domino etkisi yarattığını vurguladı. Öksüz, konkordatonun yalnızca banka ve kamu borçlarını kapsaması, piyasa borçlarının ise korunması gerektiğini söyledi.

Bursa’dan Üreticilere Mazot Desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla başlatılan ‘Mazot Desteği’ projesi kapsamında 6 bine yakın üreticiye yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlandı.

Gıda devi, grup şirketleriyle iflasın eşiğinde: Mahkemeden karar çıktı…

Türkiye’de oyuncaklı şeker sektörünün öncü firmalarında Global Gıda ve iki grup şirketi hakkında 1 yıl süreyle kesin mühlet kararı verildi.