TÜİK Raporu: Türkiye’de Yoksulluk ve Aile Sorunları
İktidarın 2025 yılını ‘aile yılı’ ilan etmesine rağmen, milyonlarca ailenin içinde bulunduğu derin yoksulluk, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine yansıdı. TÜİK’in 2024 yılı “İstatistiklerle Aile” raporuna göre, Türkiye’deki hanelerin %21.2’si yoksul durumda. Geniş ailelere sahip hanehalklarında bu oran %26.9’a çıkmış durumda.
Rapora göre, her 3 hane halkından 1’i kötü ve sağlıksız barınma koşullarında yaşamakta. Yine hanelerin %31.3’ü çatı sızıntısı, nemli duvarlar ve diğer sorunlarla karşı karşıya. Nüfusun %30.2’si ısınma sorunu yaşarken, %10.7’si suç veya şiddet olaylarıyla karşılaşıyor. Ayrıca, hanelerin %21.7’si çevresel sorunlarla uğraşıyor. Kiracı olan vatandaşların oranı %28 iken kendi evinde oturanların oranı ise yalnızca %56.1.
Gençlerin Durumu
Ekonomik krizin gençler üzerindeki etkisi de raporda açıkça görülüyor. 25-29 yaş grubundaki hiç evlenmemiş ve ebeveynleriyle yaşayanların oranı %72.6. Bu oranın erkeklerde %44.8, kadınlarda ise %27.9 olduğu belirlendi. Ayrıca, Türkiye’deki hanelerin %45.2’sinde taşınabilir bilgisayar bulunuyor.
Aileler Küçülüyor, Yalnız Yaşayanlar Artıyor
Ekonomik krizin etkisiyle aileler küçülüyor ve vatandaşlar çocuk yapmaktan korkmaya başlıyor. 2008’de ortalama hanehalkı büyüklüğü 4 iken, bu sayı geçen yıl itibarıyla 3.11’e düştü. Yalnız yaşayan fertlerin oluşturduğu tek kişilik hanehalklarının oranının %20’ye yükseldiği görülüyor. Ayrıca, 65 yaş ve üzeri en az bir fert bulunan hanelerin sayısı da artmış durumda.