Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru Göz Hastalığı ve Özel Tanı Şartı

Kuru göz hastalığının toplumda yaygın ancak hafife alınan bir sorun olduğunu vurgulayan Göz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Tunç, gözyaşı üretimindeki azalma veya buharlaşma artışıyla ortaya çıkan belirtilerin, yanma, batma ve görme kalitesinde düşüşe neden olduğunu belirtti. Tedavide kişiye özel tanının önemine dikkat çekti.

‘Buharlaşma ya da Salgi Azalması Neden Olabilir’

Gözün iki temel tipi hakkında bilgi veren Dr. Tunç, “Buharlaşmaya bağlı olanlarla, gözyaşı salgısının azlığına bağlı kuruluk olanlar arasında ayrım yapılır. Buharlaşma çevresel faktörlere bağlı olarak gelişirken, salgı azlığı genellikle romatolojik veya otoimmün hastalıklara bağlıdır. Bu farkı belirlemek tedavi sürecinde büyük önem taşır.” şeklinde konuştu.

Tedavinin hastaya özgü olarak planlanmasının gerekliliğini vurgulayan Dr. Tunç, “Gözyaşı damlalarının seçimi titizlikle yapılmalıdır. Uzun süreli kullanımlarda koruyucu madde içermeyen damlalar tercih edilmelidir. Kirpik diplerinde yağ eksikliği olan hastalar için yağlı içerikli damlalar, buharlaşma baskın ise yüksek miktarda hiyaluronik asit içeren damlalar önerilmektedir.” şeklinde konuştu.

‘Steroid Damlaların Hekim Gözetiminde Kullanılması Önemli’

Dr. Tunç ayrıca, kortizonlu (steroid) damlaların bilinçsizce kullanılmasının ciddi sorunlara yol açabileceğini belirterek, “Steroidler ilk kullanımda hastaya önemli bir rahatlama sağlayabilir, ancak uzun süre kontroldışı kullanımı katarakt veya göz tansiyonu gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle mutlaka hekim gözetiminde kullanılmalıdır.” açıklamasında bulundu.

‘Hayat Tarzı Değişiklikleri Etkili Olabilir’

Buharlaşmaya bağlı kurulukta çevresel faktörlerin önemine dikkat çeken Dr. Tunç, “Telefon veya bilgisayar ekranına uzun süre bakma, klimalı ortamlar, rüzgar gibi etkenler gözyaşını hızla buharlaştırabilir. Bu tür kuruluklarda yaşam tarzı düzenlemeleri semptomları önemli ölçüde azaltabilir. Gözyaşı üretiminin ciddi şekilde azaldığı ileri vakalarda ise otolog serum veya PRP damla tedavisi etkili olabilir. Hastadan alınan kan işlemlerden geçirilerek damla formunda kullanılır. PRP damlaları, göz yüzeyinin iyileşmesine yardımcı olur ve ağır durumlarda olumlu sonuçlar sağlayabilir.” dedi.

Related Posts

El, Ayak ve Ağız Hastalığı Aile İçinde Yayılabilir!

El, ayak ve ağız hastalıklarının aile içinde hızla yayılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere uyarılarda bulundu. 

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Stresle başa çıkmanın yolu: Stresin kaynağını tespit etmek

Psikiyatri Uzmanı Dr. Kübra Orman, stresin hem fiziksel hem ruhsal sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirterek, farkındalık, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve gerekirse profesyonel destekle stresin yönetilebileceğini vurguladı.