Fransa’ya iki tekerlekli ihracatı 50 katına çıktı

Otomotiv Endüstrisi İhracatı Yüzde 13 Arttı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’ne göre, ocak-haziran döneminde otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 13 artarak 19 milyar 986 milyon 716 bin dolara ulaştı.

Yılın ilk yarısında Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 15,2’sini oluşturan sektör, en fazla AB bölgesine ürün satarak yüzde 72,6 pazar payı elde etti.

AB ülkelerine yapılan 14 milyar 513 milyon 912 bin dolarlık ihracatla, otomotiv endüstrisi dış satımında önemli bir konumda bulunmaktadır.

İki tekerlekli araçlar kategorisindeki ihracat ise yüzde 3,44 azalarak 38 milyon 821 bin dolara geriledi.

Türkiye’nin ocak-haziran döneminde 86 ülkeye iki tekerlekli araç satışı gerçekleştirdiği bilgisine ulaşıldı. En fazla ihracat yaptığı ülke ise Finlandiya oldu, ancak bu ülkeye yapılan ihracat yüzde 31 azalarak 8 milyon 652 bin dolara düştü.

Sıralamada ikinci sırada yer alan Hollanda’ya yapılan ihracat yüzde 20 azalışla 8 milyon 377 bin dolara indi.

Üçüncü sırada ise Almanya bulunmakta olup, bu ülkeye ihracat yüzde 27 artarak 8 milyon 46 bin dolara yükseldi.

Fransa’ya yapılan ihracatta dikkat çeken bir artış yaşandı. Geçen yıl 65 bin 817 dolar olan ihracat, bu yıl 3 milyon 285 bin dolara çıkarak Fransa’nın en çok ürün satın aldığı 4. ülke konumuna yükseldi. Fransa’ya yapılan ihracat geçen yıla göre tam 50 kat arttı.

Fransa’nın ardından gelen Romanya’ya 2 milyon 225 bin dolarlık, Birleşik Krallık’a ise 1 milyon 48 bin dolarlık iki tekerlekli araç satışı gerçekleştirildi.

1 milyon doların üzerinde bisiklet, motosiklet ve moped satışı yapılan 6 ülke bulunmaktadır.

Diğer atılım yapılan ülkeler arasında ise yaklaşık 11 kat artışla 254 bin 736 dolarlık ürün satışı yapılan Küba, 16 kat artışla 202 bin dolarlık dış satım gerçekleştirilen Polonya ve 14 kat artışla 191 bin dolarlık ürün satışı yapılan Portekiz öne çıkmaktadır.

Related Posts

Meclis’ten geçti, fiyatlar artacak… İşte zamlı araç fiyatları

Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) yönelik değişiklik öngörülen kanun teklifi Meclis’te oylandı ve kanunlaştı. Pick-up araçların ÖTV’si yüzde 4’ten yüzde 50’ye çıktı.

Muğla’yı Ziyaret Eden Yabancı Turist Sayısı Düştü

Muğla’ya gelen yabancı turist sayısı 2025’in ilk 6 ayında %5 azaldı, en büyük düşüş İngilizlerde.

Yurt dışından gelen ürünlerde sağlık riski: Bakanlık harekete geçti

Ticaret Bakanlığı, yurt dışındaki e-ticaret platformlarından satın alınan ürünlerin tüketici sağlığı ve güvenliğini tehdit etmemesi için harekete geçti.

Sarıgöl’de Tarım İşçilerinin Ücretleri Belirlendi

2025 yılı üzüm sezonu için tarım işçilerinin yeni ücret tarifesi açıklandı. Ücretler 1000 TL’den başlıyor.

AB’de Ortalama Çalışma Süresi 37,2 Yıl

Eurostat’a göre AB’de bireylerin ortalama çalışma süresi 37,2 yıl, en uzun süre Hollanda’da.

Yüksekova’da şap hastalığına karşı tedbirler sürüyor: Beyaz ete rağbet arttı

Geçtiğimiz aylarda Derecik ilçesinde başlayan şap hastalığı, kısa sürede Hakkari ve diğer ilçelerini de etkisi altına alarak bölgede alarm verilmesine yol açtı. Bunun üzerine Hakkari İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda tüm bölgede kapsamlı …