Çocuğunuz disleksi olabilir

Disleksi ve Çocukların Eğitimi

Disleksi, dil becerilerinde yaşanan güçlüklerle karakterize edilen bir durumdur. Bu durum, normal ya da üstün zekaya sahip bireylerde dahi görülebilir. Disleksi, yeterli desteğin sağlanmaması durumunda birçok alanda olumsuz etkilere yol açabilir. Ancak erken tanı ve doğru eğitimle disleksi olan bireyler, hayata daha sağlıklı bir şekilde devam edebilir.

Disleksinin Genetik Temelleri

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, disleksinin anne karnında başlayan yapısal bir farklılık olduğunu belirtmektedir. Bu farklılığa birden fazla genin yol açtığını vurgulayan Kilit, disleksinin heceleme, yavaş okuma ve anlama problemleriyle kendini gösterdiğini ifade etmektedir. Disleksi tanısının konulabilmesi için belirtilerin aynı anda görülmesine gerek olmadığını belirten Kilit, hastalığın genetik bir temele sahip olduğunu söylemektedir.

Belirtiler Nelerdir?

Disleksinin zekâ sorunu olmadığını vurgulayan Kilit, disleksi olan bireylerin sözcükleri doğru okumakta, okuduklarını anlamakta ve okuma hızlarında zorluk çektiklerini belirtiyor. Ayrıca, disleksi belirtileri arasında ilkokul çağındaki çocukların karşılaştığı sorunlar da bulunmaktadır. Örneğin, sağ-sol karıştırma, merdiven çıkmakta zorlanma, ayakkabı bağlama problemleri disleksi belirtileri arasındadır. Disleksi olan bireyler, ömür boyu süren özel eğitim gerektiren bir durumla karşı karşıyadırlar ve erken teşhis hayati öneme sahiptir.

Önemli Belirtiler

  • Matematik sembollerinde zorluk yaşama (+, x)
  • Paraları tanımada, saati öğrenmede zorlanma
  • Gün, ay, mevsimleri sıralamada sorun yaşama
  • Dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü

Disleksi, sadece okuma yazma güçlüğü olarak değil, hayatın tüm yönlerini etkileyen bir durumdur. Bu sebeple, disleksi belirtilerinin dikkate alınmaması durumunda çocukların ilerleyen yaşlarında anksiyete, özgüven eksikliği ve depresyon gibi sorunlarla karşılaşabileceğini belirtmektedir.

Related Posts

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Stresle başa çıkmanın yolu: Stresin kaynağını tespit etmek

Psikiyatri Uzmanı Dr. Kübra Orman, stresin hem fiziksel hem ruhsal sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirterek, farkındalık, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve gerekirse profesyonel destekle stresin yönetilebileceğini vurguladı.

Süper gıda nohutun gücü!

Diyetisyen Emine Uluçay, sporcular için güçlü bir besin kaynağı olan nohutun protein, lif, vitamin ve mineral bakımından zengin içeriğiyle kas onarımına, enerji üretimine ve bağışıklık sistemine katkı sağladığını belirtti.