İthalat arttı denge bozuldu: Filistin’de ticaret açığı büyüyor

Filistin Ekonomisi 2025 Yılında Ticaret Açığıyla Karşı Karşıya!

Filistin ekonomisi, 2025 yılının mayıs ayında dikkat çekici bir dış ticaret açığıyla karşı karşıya kaldı. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu tarafından açıklanan resmi verilere göre, ülkenin ticaret açığı geçen yılın aynı ayına kıyasla %8,7 artarak 455,9 milyon dolara yükseldi. Bu artışın temel nedeni, ithalattaki büyük artış oldu.

Mayıs ayında ithalat, yıllık bazda %12 artarak 610,8 milyon dolara çıktı. İthalatın %54’ü İsrail’den yapılırken, geri kalanı diğer ülkelerden sağlandı. Özellikle İsrail’den yapılan ithalat %3 artarken, diğer ülkelerden gelen ürün alımları %25 arttı.

İhracattaki Artış, Dengeleri Düzeltmeye Yetmedi

Aynı dönemde ihracatta da artış yaşandı. Filistin’in ihracatı mayıs ayında %23 artarak 154,9 milyon dolara ulaştı. İhracattaki artışın arkasında, İsrail’e yapılan satışlardaki artışın büyük etkisi vardı. İhracatın %90’ı İsrail’e yapıldı ve bu kalemde %22’lik bir artış gerçekleşti. Diğer ülkelere yapılan gönderiler de dikkate değer şekilde %32 arttı. Ancak bu artışlar, ithalattaki hızlı yükselişi dengeleyemedi ve ülke dış ticaret açığını kapatmak zorlaştı.

Yılın İlk Beş Ayında Ciddi Açık!

2025’in ilk beş ayında da dış ticaret açığındaki büyüme devam etti. Ocak-Mayıs döneminde toplam dış ticaret açığı 2 milyar 322 milyon dolara yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 1 milyar 851,2 milyon dolardı. Bu da yıllık bazda %25’ten fazla bir artışı işaret ediyor.

Uzmanlara göre, Filistin’in ekonomisi dışa ve özellikle İsrail’e bağımlı kaldıkça, bu açığın kapanması zor olacak. İsrail ile yapılan ticaretin baskısı altında kalan Filistin, kendi üretim kapasitesini artırmadıkça sorunun üstesinden gelmekte zorlanacak.

Related Posts

Tekstil sektöründe alarm: 6 ayda 300 şirket konkordato ilan etti

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, yılın ilk yarısında 300’e yakın tekstil ve hazır giyim firmasının konkordato ilan ettiğini belirterek, bu sürecin tedarik zincirinde domino etkisi yarattığını vurguladı. Öksüz, konkordatonun yalnızca banka ve kamu borçlarını kapsaması, piyasa borçlarının ise korunması gerektiğini söyledi.

Bursa’dan Üreticilere Mazot Desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla başlatılan ‘Mazot Desteği’ projesi kapsamında 6 bine yakın üreticiye yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlandı.

Gıda devi, grup şirketleriyle iflasın eşiğinde: Mahkemeden karar çıktı…

Türkiye’de oyuncaklı şeker sektörünün öncü firmalarında Global Gıda ve iki grup şirketi hakkında 1 yıl süreyle kesin mühlet kararı verildi.

Etkin pişmanlık ifadesinde ‘İmamoğlu’ iddiası: Seçim için para topladılar

İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklu bulunan iş insanı Sarp Yalçınkaya, etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ikinci kez ifade verdi. Yalçınkaya, İmamoğlu ile Keleş’in seçim için para topladığını iddia etti.

Türkiye’nin dev şirketi duyurdu: ‘Kapatacağız yüzlerce kişi işsiz kalacak’

Bünyesinde Torku gibi ünlü markaları barındıran Konya Şeker’in sahibi olduğu Soma Termik Santrali’nde borç nedeniyle üretim durdu. PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Soma Termik Santrali’ni kapatacaklarını söyledi.

Eski tip ehliyetler kullananlar dikkat: Yenilemek için son 10 gün

Eski tip ehliyetler kullananlar dikkat: Yenilemek için son 10 gün